De CV ketel en de geschiedenis ervan

In bijna elk modern huis zit een verwarmingsketel. Dat is geen ketel met soep erin, maar een soort kast. In de kast zit water dat steeds wordt opgewarmd. De temperatuur van het water stel je in met een knopje of schuifje op de thermostaat. Dat dingetje hangt vaak aan de muur. Van daaruit wordt een seintje naar de ketel gestuurd. Een machine in de ketel pompt het warme water door buizen in de muur en onder de vloer.
Via de buizen stroomt het water naar de verwarming die door het hele huis hangt: de radiatoren. Soms worden die zo heet dat je er niet met je billen op kunt leunen. De hitte van de radiator verspreidt zich langzaam door de kamer. Als het water in de radiator is afgekoeld, stroomt het terug naar de ketel. Daar wordt het opnieuw verwarmd. Zo blijft het lekker warm in je huis tijdens koude dagen!

De eerste CV-installatie

In de Prehistorie warmden de mensen zich, meer mogelijkheden waren er niet, aan vuur en aan de zon. Na de Romeinse Tijd was vooral de open haard een belangrijke manier om het huis te verwarmen. Doorgaans werd er hierbij hout gebruikt om het huis warm te krijgen. De open haard bleef in de Oudheid en tijdens de Middeleeuwen, tot aan de zeventiende eeuw, de belangrijkste verwarmingsmethode. In 1825 werd in Nederland, voor zover bekend, de eerste CV-installatie aangelegd met luchtverwarming: in Huis Landfort te Gendringen. De belangrijkste voordelen van centrale verwarming waren het veel grotere gebruiksgemak, de gelijkmatigere verdeling van de warmte en de betere luchtkwaliteit in de verwarmde ruimten.

Infrarood

Infrarood panelen zorgen net als de oude kachels voor rechtstreekse verwarming van de mens, maar veel geavanceerder. Want verschillende mensen in dezelfde ruimte kunnen met elk een eigen verwarmingspaneel hun eigen microklimaat creƫren. Daarmee wordt het thermisch comfort op een spectaculaire wijze verhoogd. Een ander voordeel van infrarood panelen is dat ze uitstekend kunnen worden gecombineerd met natuurlijke ventilatie, zonder dat dit extra energie kost.

Verwarmen met infrarood panelen lijkt heel sterk op verwarmen met een open haard. Het is ouderwetse stralingswarmte, maar die wordt op een moderne wijze opgewekt.

Een infrarood warmtepaneel verwarmt de ruimte met gezonde straling. Gunstig voor de luchtkwaliteit en COPD preventie. U bent niet meer afhankelijk van gas. Een infrarood warmtepaneel is een elektrische verwarming instelbaar met een losse thermostaat of via een WIFI thermostaat APP. Het verwarmt de vloer, de wand, de mensen, de objecten in de kamer.

About

No Comments

Leave a Comment