Voordelen van wandelen in de bergen

Al van jongs af aan heb ik veel in de bergen gewandeld. Mijn ouders hielden van bergwandelingen en namen mij en mijn broer elke zomer meer naar de Alpen. Meestal gingen we naar Zwitserland. Daar maakten we wandelingen van uren, en bleven we soms ‘s nachts in de bergen overnachten in meegebrachte tenten, of herbergen. Ik herinner nog heel goed toen we een 4 dagen-lange huttentocht deden, waarbij we drie nachten bleven slapen in herbergen die we op de weg tegen kwamen. Het was af en toe afzien, maar uiteindelijk waren de inspanningen het altijd waard.  Ik herinner nog goed dat ik als kleine jongen in één dag ongever 10 uur liep, en dat mijn ouders me beloonden met een marmot knuffel voor mijn harde werk. Ik ben niet vaak zo trots geweest als ik toen was met mijn marmotje. In dit artikel praat ik over de voordelen van wandelen in de bergen.

 

Het is goed voor de gezondheid

 

Natuurlijk is alle fysieke inspanning goed voor je. Helemaal wandelen in de bergen, waar je vaak moet afdalen en klimmen is een goede work-out. Ook zorgt het feit dat je ver boven het zeeniveau zit ervoor dat je longen extra getraind worden, omdat de luchtdruk lager is. Natuurlijk is ook de lucht in de bergen extra gezond voor je. Waar in steden en druk bevolkte gebieden de lucht erg vervuild en ongezond is, is in de bergen de lucht juist erg schoon en gezond voor je.

 

Het is ontspannend

 

Dit zou net zo goed onder het vorige kopje kunnen staan, want ontspannen is natuurlijk ook heel gezond. Maar ik vond het toch belangrijk extra aandacht te geven aan de ontspannende kant van bergwandelingen. Even niet meer aan werk denken, even geen stress of vermoeiende gedachtes in je hoofd. Alleen jij, de bergen en de natuur. Er is geen betere manier om de dagelijkse sleur van het leven te doorbreken.

 

Uitrusting

 

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goed voorbereid de bergen in gaat. Altijd wanneer je in de natuur bent, zijn er extra gevaren en mogelijke problemen waar je rekening mee moet houden. Veel drinken, extra eten, een zakmes, tent, muggenspray en nog veel meer heb je nodig om de bergen te trotseren. Gelukkig past dit allemaal mooi in osprey backpacks. Ik hoop dat je in de toekomst snel en veel in de bergen zult wandelen, en veel mooie herinneringen zult hebben.

About

No Comments

Leave a Comment