Zo maak je sieraden van giethars

giethars

Voor wie op zoek is naar een nieuwe hobby: zoek niet verder! Een leuke manier van ontspannen is het maken van sieraden. Je kunt hier je creativiteit op los laten en iets maken wat niemand anders heeft. Zelf ben ik begonnen met het maken van sieraden met gebruik van giethars. Hier vertel ik je in deze blog graag wat meer over. 

Giethars is een soort composiet. Het is transparant en kan omgevormd worden tot een harde kunststof. Wanneer deze is opgedroogd blijft de stof helder. Epoxy giethars wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Denk aan het afgieten van foto’s op canvas of schilderijen en het aanbrengen van een mooie en beschermende laag op tafelbladen. Maar je kan het ook gebruiken om epoxy sieraden mee te maken. 

Zo maak je de giethars

Een epoxy bestaat uit twee componenten: een epoxy hars en een verharder. Deze moeten samen vermengd worden om sieraden te kunnen harden. Je hebt maar weinig nodig daarom is het belangrijk dat de componenten goed worden afgewogen. Dit staat altijd duidelijk bij het product aangegeven. De giethars zal vervolgens een bepaalde verhardingstijd hebben. Dus snel aan de slag! Je kunt malletjes komen om vormen te gieten, maar deze kun je ook zelf maken of op een stofvrij oppervlak zelf je vormen maken. Wanneer de hars enigszins gedroogd is kun je bevestigingstukjes of ringetjes aan de hars vastmaken. Zo kun je gemakkelijk armbanden, sleutelhangers of oorbellen maken. 

Pigment toevoegen in giethars

De mogelijkheden voor het maken van sieraden met giethars zijn eindeloos. Je kunt het hars kleur geven door er pigmenten aan toe te voegen. De pigmenten kunnen op dezelfde manier gemengd worden in de hars. Naast pigmenten kun je ook allerlei soorten glitters toevoegen aan de hars. Er zijn verschillende websites die pigmenten speciaal voor giethars aanbieden. Zorg er wel altijd voor dat je pigmenten speciaal bedoeld voor giethars gebruikt. 

Maak je sieraad persoonlijk

Het leuke van giethars is dat je er bepaalde dingen in kan laten verharden. Zo kun je bijvoorbeeld iets wat dierbaar voor je is, in een vorm hard laten worden. Je maakt hele bijzondere sieraden met bloemen, as, of een paardenhaar. Maar je kunt natuurlijk ook edelstenen of kleine bedels in de hars doen. 

Een middag sieraden maken met epoxy giethars is dus een hele leuke aanrader. Let wel: epoxy giethars blijft een chemische stof en daarom moet er verantwoordelijk mee omgegaan worden. Let er op dat eventuele spullen die worden gebruikt bij het maken van de sieraden, zoals een maatbeker of mengstokjes, niet meer voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Succes! 

About

No Comments

Leave a Comment