Starten met streamen? Dit moet je weten!

Het streamen van games is al lang niet zomaar een hobby meer. Het is een carrière voor mensen en dagelijks vermaak voor anderen. Top streamers zoals imaqtpie, Ninja en Shroud harken miljoenen binnen via het bekendste streaming-platform. Daarom is het niet zo raar dat steeds meer mensen hun kans wagen op Twitch. Maar goed, geld is niet alles en misschien wil je wel gewoon graag een community opbouwen. Either way, je wilt waarschijnlijk weten hoe je moet beginnen met streamen.

De beginsels

Uiteraard heb je een goede game pc nodig, maar dat zit hopelijk wel goed als je wilt beginnen met streamen. Daarnaast heb je streaming software nodig, het meest gangbare is OBS studio. Een gratis programma dat eigenlijk alles kan wat je van broadcasting software verwacht. Ik durf met zekerheid te zeggen dat OBS (Open Broadcast Software) de standaard is onder een overgrote meerderheid van de streamers. Een kanaal op jouw favoriete platform, bijvoorbeeld Twitch of Youtube is natuurlijk ook vereist. OBS is gericht op twitch dus integratie is kinderlijk eenvoudig.

Stap twee: peripheral gear

Om een beetje succes te hebben met streamen is een webcam eigenlijk niet te missen. Sommige streamers komen ermee weg om zonder camera te streamen omdat de content zodanig goed is, of hun commentaar al goed genoeg is. Als je geen webcam hebt, maar óók geen microfoon dan moet je van hele goede huize komen wil je daarmee viewers kunnen trekken. Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is wanneer iemand écht bijzonder goed is in een spel, en puur op de game content kan vertrouwen, maar we gaan er maar even vanuit dat je niet de beste van de wereld bent in een populair spel. Een microfoon is dus ook vereist en dit is echt iets waar je goed aandacht aan moet besteden. Het is vreselijk om naar een goedkope krakerige stem te luisteren. Daarentegen kan het enorm veel toevoegen als het geluid van kristalheldere kwaliteit is. Eventueel een greenscreen om de setting van de stream te verbeteren, maar dit is lang niet zo belangrijk als hiervoor genoemde.

Closing tips

Tot slot nog een aantal tips om wat extra viewers te pakken. Om te beginnen is het belangrijk om een duidelijk schema te hebben. Je hoeft niet meteen elke dag fulltime te gaan streamen, maar regelmaat is belangrijk voor de viewers. Al is het elk weekend een paar uur op dezelfde tijd, het geeft gewenning voor viewers om jouw kanaal op te zetten. Voeg ook zoveel mogelijk informatie over jezelf in de bio toe, en probeer in het begin goed één op één met viewers interactie aan te gaan. Uiteindelijk is het echt een kunst om een grote viewerbase op te bouwen. Een kunst die niet makkelijk te verwoorden is, dus je zal zelf het een en ander moeten uit proberen, en vooral door blijven gaan zolang je het nog leuk vindt. Er is ook niets mis met een kleine streamer zijn!

About

No Comments

Leave a Comment