Voor welke elektrische fiets kies jij?

De elektrische fiets, wie heeft er anno 2020 niet van gehoord. Deze fiets is de afgelopen jaren een zeer populair vervoersmiddel geworden. Niet alleen onder ouderen maar ook onder (jong)volwassenen en zelfs kinderen. Met een elektrische fiets verplaatst jij je namelijk een stuk sneller van A naar B terwijl je er minder moeite voor hoeft te doen. Fietsen tegen de wind in of een heuvel op gaat net zo gemakkelijk als fietsen over de rechte weg. Inmiddels zijn er verschillende modellen op de markt maar voor welke kies je dan eigenlijk als je een elektrische fiets wilt gaan kopen?

E-bike versus speed pedelec

De meeste populaire modellen op de markt zijn op dit moment de e-bike en de speed pedelec. Beide modellen lijken heel erg op elkaar maar ze schijn bedriegt, ze zijn zeker niet hetzelfde. Het grote verschil zit hem vooral in de snelheden die beide fietsen kunnen bereiken. Een e-bike bereikt een maximale snelheid van zo’n 25 kilometer per uur terwijl een speed pedelec snelheden tot wel 45 kilometer per uur kan bereiken. Er zijn tegenwoordig ook e-bike die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen bereiken maar dit is niet de officiële afstelling. Deze e-bikes zijn bijna altijd opgevoerd en dus voldoen dus niet aan de standaard veiligheidseisen. Nog een verschil tussen beide populaire modellen is dat je bij de speed pedelecs het werk nog wel helemaal zelf moet verrichten terwijl de e-bike je een aardig handje helpt. Op een speed pedelec moet je dus nog wel gewoon steeds zelf meetrappen, de fiets verhoogt alleen je snelheid. Daarom kiest de oudere doelgroep over het algemeen eerder voor een e-bike dan voor een speed pedelec.

Regels voor de pedelec

Ga je met de speed pedelec de weg op? Dan gelden er een aantal regels waar je als gewone fietser niet aan hoeft te voldoen. Zo moet je met deze fiets bijvoorbeeld op het bromfietspad of, wanneer deze er niet is, op de rijbaan. Je bent ten alle tijden verplicht om een helm te dragen en je maximale snelheid is 45 kilometer per uur. Ga je harder dan 45 kilometer per uur? Dan je kans dat je een boete krijgt voor te hard rijden. Ook dient deze fiets in het bezit te zijn van een geel kenteken en een achteruitkijkspiegel. Deze fiets heeft dus eigenlijk meer overeenkomsten met een brommer dan met een gewone fiets. Toch heb je wel alle voordelen die een fiets je ook zou leveren. Je bent bijvoorbeeld lekker actief bezig en hoeft geen brandstof te betalen. De energie komt uit jouw benen dus ook geen schadelijke CO2-uitstoot. Al met al vooral veel voordelen dus.

About

No Comments

Leave a Comment