Wat telematics voor uw wagenpark kan betekenen

Telematics – of telematica, in het Nederlands – is een systeem dat bestaat uit een tracking apparaat dat in voertuigen wordt geplaatst. Deze apparaten staan op hun beurt weer aangesloten op geavanceerde software die het mogelijk maakt om snel en efficiënt belangrijke gegevens te verzamelen en inzichtelijk te maken voor logistiek managers. Zo heeft het systeem inzicht in onder meer de locatie, actuele snelheid, remgegevens en nog veel meer. Logistiek managers kunnen deze gegevens overzichtelijk zien op hun desktop of in de mobiele app. Deze gegevens bieden uiteraard diverse voordelen. We bespreken de belangrijkste: 

Productiviteit schiet omhoog

Door actuele locatiegegevens van de chauffeurs kunnen vertragingen op de weg in de vorm van files of omleidingen snel in kaart brengen. Het systeem biedt altijd de snelste route aan, ook wanneer er filevorming op de weg is. Daarnaast kunnen managers snel en eenvoudig nieuwe klussen en opdrachten toevoegen. Deze wordt dan naar het voertuig gestuurd die het dichts in de buurt van de klus is. 

Veiligheid altijd gewaarborgd 

Het systeem stelt managers in staat om voortdurend de rijstijl en het rijgedrag van de chauffeurs in kwestie bij te houden. Daarnaast kunnen de managers altijd real time communiceren met de chauffeurs om hen te attenderen op hun roekelozen rijstijl. Denk daarbij aan te hard rijden of te hard remmen. Dit resulteert in een veiligere situatie voor uw chauffeurs en de andere weggebruikers en voorkomt negatieve aandacht bij een mogelijk ongeval waar uw chauffeurs bij betrokken raken. Daarnaast wordt met een goede rijstijl ook brandstof- en onderhoudskosten uitgespaard. 

Minder onderhoudskosten 

Het telematics systeem heeft ook de instelbare functie om bij een bepaald aantal gereden kilometers of na een bepaalde tijd een melding te geven. Dit is dan het moment waarop uw voertuigen mogelijk een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken. Dit is vooral handig om preventief onderhoud in te plannen en uit te voeren. Hiermee voorkomt u dat uw chauffeurs onverhoopt met pech langs de weg komen te staan. Dit is uiteraard voor niemand wenselijk.

Wat kost telematics?

Telematics is bij uitstek een investering die zichzelf vroeg of laat (meestal al vroeg) terugverdient. Daarom geldt: hoe meer integratie, hoe beter. Zo zou u kunnen kiezen voor alleen eenvoudige GPS-tracking, wat relatief goedkoop is. Een probleem hierbij is dat de gegevens die u hiermee verzamelt beperkt zijn. Wanneer u kiest voor een uitgebreidere toepassing van telematics bent u in het beginsel wellicht meer geld kwijt, maar mede door bovengenoemde voordelen verdient u dit snel weer terug. Wanneer u meer informatie wilt over de mogelijkheden van telematics, kunt u een prijsopgave doen bij Verizon Connect. Dat is wereldwijd een van de grootste spelers op het gebied van telematics. 

Waarom u nu moet investeren in telematics

Telematics zit behoorlijk in de lift en steeds meer (transport)bedrijven maken gebruik van het systeem. De ontwikkeling in de systemen is ook nog altijd gaande en blijft erop gericht om wagenparkbeheer nog veiliger, efficiënter en dus voordeliger te maken. Ben je benieuwd naar wat telematics voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Verizon Connect. Zij helpen u graag met uw meest prangende vragen of helpen u aan de juiste informatie. 

About

No Comments

Leave a Comment