Hoe ga jij om met je puber?

Wij hebben er vroeger allemaal mee te maken gehad en als je kinderen hebt dan ga je deze fase opnieuw herbeleven. We hebben het natuurlijk over de puberteit! Vanaf hun 10e levensjaar wordt een kind namelijk een tiener genoemdt. Echter zijn niet alle tieners pubers. De puberteit begint namelijk pas vanaf het 12e levensjaar. Bij sommige misschien wat eerder en bij sommige misschien wat later. Toch maakt elke tiener deze fase een keertje mee. Nu alleen de vraag, hoe ga jij hier als ouder mee om?

Wat is de puberteit?

De puberteit is dus een fase waar tieners in komen. In deze fase vinden er flink wat veranderingen plaats. Niet alleen qua uiterlijk maar ook qua innerlijk. Je puber begint zich te ontwikkelingen en daardoor verandert hij of zij. Soms is deze verandering maar minimaal maar bij andere tieners kan deze verandering veel heftiger zijn. Deze verandering is voor de puber al een hele ervaring maar ook voor de ouders kan deze fase soms een behoorlijk impact hebben. Vooral omdat je kind zichzelf niet goed onder woorden kan brengen of er gewoon liever niet over wil praten. En precies op dat punt bots het vaak tussen ouder en kind…

Het gedrag van pubers

Maar wanneer merk je dat nou dat je een puber in huis rond hebt lopen? Allereerst natuurlijk aan hun ontwikkeling en verandering. Hun uiterlijk zal bijvoorbeeld veranderen. Zo krijgen jongens bijvoorbeeld de baard in de keel en meiden krijgen hun ronde vormingen. Daarnaast ontgaan ze ook een flinke verandering qua innerlijk. Het brein van een tiener in de puberteit wordt flink op zijn kop gezet. Zo beginnen ze bijvoorbeeld veel meer te begrijpen en kunnen ze beter verbanden leggen. Ze gaan eigenschappen ontdekken en ontwikkelen en zien dat dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als ze ooit dacht. Daarnaast worden ze een stuk geslotener en zetten ze zichzelf in het middelpunt van de wereld. Zo zijn hun eigen gevoelens alleen belangrijk en doen ze waar ze zelf zin in hebben. Misschien hebben ze geen zin meer om naar school te gaan of hangen ze de hele middag achter hun Gaming PC in plaats van huiswerk maken. Tieners in de puberteit hebben het soms lastig met zichzelf. Toch is dit maar een fase en na een aantal jaar worden ze volwassen. Probeer als ouder vooral je kind te ondersteunen in deze tijd en een beetje begrip te tonen. We hebben tenslotte allemaal in deze fase gezeten.

About

No Comments

Leave a Comment