Leef op groene voet met deze tips!

Maak jij je ook weleens zorgen over of je wel genoeg doet voor de planeet? Wil je dan meteen een afvalcontainer huren en voor de hele straat al het afval gaan scheiden, of nooit meer een dierlijk product eten? Dit zijn zeker dingen die je kan doen, maar er zijn ook allerlei kleinere en misschien minder ingrijpende dingen die je kan aanpassen in je leven, die net zo veel goeds doen voor de planeet. Met deze tips help jij Moeder Natuur!

Tip 1: Zorg voor minder afval

Dit klinkt super logisch, maar het merendeel van het afval dat we maken kan voorkomen worden (zeker als je voedselresten niet meetelt). Een paar simpele aanpassingen in je leven doen al heel veel. Investeer bijvoorbeeld in een fijne, herbruikbare drinkfles, zodat al die petflesjes niet meer nodig zijn. Doe je boodschappen en andere inkopen met een canvas of andere duurzame boodschappentas, zodat je nooit meer om een plastic tasje hoeft te vragen (bespaart ook nog eens 10 cent per keer!) Met deze en nog meer van dit soort kleine aanpassingen reduceer je je afvalproductie ontzettend!

Tip 2: Unplug en zet uit

Nog iets dat vaak heel logisch lijkt, maar toch vergeten wordt, is het voorkomen van onnodig energieverbruik. In plaats van een lamp aan te zetten, doe de gordijnen open en laat het zonlicht al het werk doen. Wacht zo lang mogelijk met s’ avonds de lampen aanzetten; de zon doet meer dan je denkt. Probeer ook alle elektronische apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Ja, zelfs de televisie. Dit lijkt iets heel kleins, maar even de stekker uit het stopcontact nadat je stopt met kijken helpt al enorm.

Tip 3: Reïncarneer je spullen

Voordat je iets weggooit (behalve natuurlijk etensresten en dergelijke), denk goed na over of dit object niet nog een tweede (of derde) leven kan hebben als iets -of bij iemand- anders. Een afvalcontainer huren om alles maar in te gooien is niet persé de beste optie. Kunnen die oude kleren gedoneerd worden? Kan dit jampotje een bloempotje worden, of een knutselprojectje bij de basisschool? Vaak kan bijna alles wel gebruikt worden. Breng ook eens dingen naar de kringloopwinkel, of doneer ze aan een stichting (schoon, natuurlijk).

Zoals je ziet is een afvalcontainer huren en alles weggooien wat je niet gebruikt niet persé de beste optie. Alles schoon en groen willen houden is heel nobel, maar door bovenstaande aanpassingen te maken in je leven doe je al heel veel. Moeder Natuur is blij met je.

About

No Comments

Leave a Comment