Hoe bereid ik me voor op een sollicitatie?

technische vacatures

Solliciteren is spannend. Niemand kan dat zonder enige spanning instappen en gezonde zenuwen zijn goed: houden je scherp! Ik heb onlangs mijn beste vriend behoorlijk geholpen met het voorbereiden op een sollicitatie. Vanaf het moment van het kiezen tussen verschillende technische vacatures, tot het onderhandelen van het arbeidscontract. Als ik mijn vriend moet geloven heeft dat enorm geholpen dus daarom wil ik dit in deze blog met jullie delen. Lees hier meer over tips voor bij het solliciteren.

Tips

  • Het solliciteren begint bij het uitkiezen van een passende vacature. Houd goed voor ogen wie jij bent en wat jij wil doen en kies niet voor vacatures die daar niet bij aansluiten. Je motivatie voor die functie zal dan waarschijnlijk onvoldoende zijn en daar prikken (ervaren) recruiters direct doorheen. Verspil hun tijd en bovendien je eigen tijd niet en focus je alleen op de vacatures die bij jouw wensen aansluiten. Zijn de werkzaamheden helemaal naar jouw wensen, maar vragen ze om karakteristieke eigenschappen die niet bij jou passen? Bespaar jezelf dan een afwijzing en zoek verder. Het is het niet waard om je op werk telkens anders voor te doen dan je bent: je bent daar immers het grootste deel van je week.
  • Als je een vacature hebt gevonden waar jij je in kan vinden, is de eerste stap vaak het schrijven van een sollicitatiebrief. Voor je deze verstuurd is het raadzaam om van te voren even telefonisch contact te leggen met de contactpersoon die bij de vacature staat aangegeven. Deel met deze persoon dat je van plan bent een sollicitatie op te sturen en vraag naar wie je de sollicitatie mag richten. Dit contactmoment is bovendien handig om erachter te komen of de vacature niet toevallig al is vervuld. Houdt bij het schrijven van de sollicitatiebrief goed voor ogen wat voor bedrijf het is, wat jou aanspreekt aan de functie en het kantoor en het aller belangrijkste: waarom jij perfect bent voor de functie. Benadruk jouw goede kanten en zoek matches hiermee in wat het bedrijf in de vacature heeft omschreven. Gebruik zo nodig dezelfde woorden: dat vinden recruiters vaak leuk om te zien.
  • De gesprekken zijn het spannendst en het is zaak om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Lees nog eens jouw brief en de vacature door: wat wilden ze precies van mij, wat houdt de functie in en wat sprak mij hier nou zo veel van aan? Motivatie en enthousiasme kunnen het gesprek maken of breken. Lees je uiteraard ook goed in over de gesprekspartners waarmee je komt te zitten en stel gerichte vragen naar hen. Over de functie, het kantoor maar het kunnen ook vragen zijn naar hun ervaringen. Interesse tonen en enthousiasme zijn key tijdens de gesprekken! Succes!
About

No Comments

Leave a Comment